• +31 (0) 595 44 44 23
 • Klantbeoordeling 9.1/10 Klantbeoordeling 9.1/10 (192 beoordelingen)

Een nieuwe boot kopen: waar let je op?

Nederland is bij uitstek een botenland. Onze eeuwenoude verbondenheid met water komt tot uitdrukking hoe we boten ervaren. Met de vele vaarroutes, jachthavens, meren is het Nederlandse waternetwerk uniek in de wereld. Meer dan een miljoen mensen hebben wel eens met een boot gevaren.

Recreëren op het water geeft mensen een ander perspectief van de omgeving en natuur en draagt bij om te ontsnappen aan het dikwijls stressvolle dagelijkse leven. Onze klanten vertellen ons vaak over de unieke belevenissen op het water. Veel kiezen voor een boot om te ontspannen en genieten van het ultieme vrijheidsgevoel. Varen brengt  familie en vrienden dichterbij elkaar. Dit zijn de momenten waarvoor je het doet.

Varen staat voor vrijheid. Dat gevoel is er kennelijk bij iedereen. Vrijheid betekent ook dat je onbekommerd kunt varen en genieten van de natuur maar ook van vrienden en familie aan boord, aanleggen en een terrasje pikken. Lange tochten maken, even na het werk uitwaaien.

In dit artikel lees je:

 1. Een boot kopen, wat komt erbij kijken?
 2. De keuze voor een boottrailer?
 3. Voor- en nadelen nieuwe & tweedehands boten
 4. Veel gestelde vragen over een boot kopen

Een boot kopen, wat komt er bij kijken?

Hoe kom je tot de juiste keuze wanneer het je een nieuwe of gebruikte boot wil kopen. Online is er veel informatie te vinden, maar er is duidelijk te zien dat de watersport online achterloopt. Wij vinden het belangrijk dat onze showroom en online ervaring op elkaar aansluit. We doen ons best om je te helpen met het maken van een keuze. Daarom gaan we altijd met onze klanten proefvaren.

Wat voor een boot kopen?

Wanneer je een boot wil kopen, waar hou je rekening mee? Om hier antwoord op te kunnen geven is het van belang om een paar zaken op een rij te hebben. Wat wil je gaan doen met een boot? Wil je tochtjes in de buurt maken, meenemen voor op vakantie of juist door Nederland varen? Laat je daarom goed informeren zodat je een boot koopt die past bij jouw wensen. Een boot kopen is voor velen een uitgave die niet regelmatig voorkomt. De keuze moet daarom in één keer goed zijn. We doen ons best om je te helpen met het maken van een keuze. Daarom kan iedereen, met elke boot die we te koop hebben een proefvaart maken, zo weet je precies hoe de boot in het echt vaart.

Wat wil je gaan doen met een boot?

Wil je rustig toeren met familie en vrienden of juist sportief varen? Een combinatie is ook mogelijk. Laat je daarom goed informeren over de functionaliteiten van een boot die je op het oog hebt.

Wel of geen boottrailer?

Met een boottrailer ben je nog flexibeler, je rijdt zo naar het vaargebied toe. Wanneer je veel in de buurt blijft is een boottrailer vaak niet nodig. Heb je geen boottrailer en wil je je boot eenvoudig stallen? Maak dan gebruik van onze bootstalling In het naseizoen halen we de boot op, en in het voorjaar brengen we deze weer terug.

Motorkeuze voor een boot

Een buitenboordmotor of binnenboordmotor. Boten met buitenboordmotoren zijn vaak voordeliger in aanschaf dan een binnenboordmotor versie. Over het algemeen geldt: hoe meer vermogen een boot nodig heeft hoe sneller hij gaat. Hierbij is tevens van belang om op te merken dat een boot met hoger gewicht ook meer vermogen vraagt. Elke boot wordt door ons getest, zo weten we precies welke motorcombinatie het beste past bij de vaareigenschappen van de boot.

Een moderne boot sluit precies aan de wensen van de tijd van nu. Varen wanneer jij dat wilt en zonder zorgen het water op. Ons assortiment bestaat uit nieuwe sloepen en tenders van de volgende merken:

De voor -en nadelen van een nieuwe en gebruikte boot

De vraag naar gebruikte boten neemt toe, waarbij vooral gebruikte motorboten populair zijn. De gemiddelde verkooptijd neemt af en de afschrijving op populaire tweedehands boten is gering. Twijfel je over een nieuwe of tweedehands boot? Wij helpen je op weg. We hebben de voordelen uit van een nieuwe en gebruikte boot voor je uiteengezet:

Tweedehands boot voor -en nadelen:

Voordelen

 1. Lagere aanschafwaarde en nauwelijks afschrijving
 2. Voor hetzelfde budget kan je in een ‘hogere’ klasse rondkijken

Nadelen

 1. Beperkte garantie alleen door het watersportbedrijf
 2. Zoals het is. Geen keuze in kleuren en motoren

Nieuwe boot voor -en nadelen:

Voordelen

 1. Helemaal naar eigen wens samen te stellen: kleur opties, en uitrusting
 2. Weinig onderhoud nodig
 3. Fabrieksgarantie

Nadelen

 1. Hogere aanschafwaarde
 2. Hogere verzekeringspremie
 3. Hogere afschrijving

Veel gestelde vragen over boten:

 1. Is varen moeilijk?
 2. Waarom zijn onderhoudsvrije motorboten zo populair?
 3. Wanneer moet een boot geregistreerd worden?
 4. Is een bootverzekering verplicht?
 5. Wat zijn de garantie voorwaarden op een boot?
 6. Wat betekend de CE-markering van een boot?

Is varen moeilijk?

Veel mensen vragen zich af of varen moeilijk is. Om je meer vertrouwen op het water te geven, zeker als beginnende bootvaarder, nemen we je tijdens een proefvaart mee het water op om alles uit te leggen. Aan ons wordt er vaak gevraagd “Hoe manoeuvreer je een boot?” of “Hoe leg je een boot eenvoudig aan?” We laten je precies zien hoe je een boot het beste manoeuvreert zodat je alles onder de knie krijgt.

Waarom zijn onderhoudsvrije motorboten zo populair?

Een tendens dat mensen het pure varen weer willen ontdekken in open boten die meer op het varen gericht zijn dan  dan op leven aan boord zijn gericht. Moderne boten zijn ideaal voor korte tochten en genieten van weer en wind in ons mooie waterland.

Moderne boten zijn eenvoudig in gebruik en zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Perfecte luxe dagjes boten met veel ruimte voor het hele gezin. Eenvoudig in gebruik en geen hoge stallingskosten. Er vind een sterke verandering plaats in het aanbod nieuwe en gebruikte boten. Waar men eerst een boot kocht om mee op vakantie te gaan, zijn de boten van nu gericht op dagjestochten. Na werktijd en in het weekend op pad met de boot. Moderne sloepen, rubberboten, sportboten en andere motorboten hebben één overeenkomende eigenschap: een relatief onderhoudsvrij karakter. Waar men vroeger tegen veel hogere onderhoudskosten aanloop met een boot. Sluiten deze moderne boten bij de tijd van nu. Meer beleving en minder onderhoud.

Deze verschuiving zie je ook terug in het aantal boten die te koop staan en gepresenteerd worden tijdens de bekende bootbeurzen Hiswa en Boot Holland. In de hallen van de Amsterdamse Rai overtroefde het aantal sloepen het aantal zeilboten flink. De laatste jaren heeft er een flinke waardevermindering plaatsgevonden in de botenmarkt voor jachten, motorboten. Dit type boot voldoet in veel gevallen niet meer aan de wensen van de moderne watersporter. In tegenstelling tot de verouderde motorboten, zijn moderne boten eenvoudig in gebruik en van alle gemakken voorzien. Tevens profiteer van lage onderhoudskosten. Ouderwetse motorboten hebben te maken flinke onderhoudskosten. Dit is duidelijk te zien in het aantal stalen kajuitboten die in Nederland te koop staan.

Er staan veel oude boten te koop, hoe kan dat?

Volgens het adviesrapport van Waterrecreatie Advies is bijna 50% van alle motorjachten ouder dan 35 jaar. Boten die in deze leeftijdscategorie vallen, hebben te maken met hoge onderhoudskosten Dit is ook duidelijk te zien aan het aantal kajuitjachten die in Nederland te koop staan. Veel van dit soort type boten worden daarom niet verkocht. Dit zie je terug aan de hoeveelheid boten die te koop staan. En het aantal spookschepen in Nederland. Schattingen lopen uiteen van 70.000 tot 100.000 end of live boten waarvan de eigenaar niet bekend is.

Vaarbewijs en registratie

Mensen vragen zich vaak af: “Heb ik een vaarbewijs nodig voor een boot?” Het antwoord op deze vraag is simpel: Een vaarbewijs heb je nodig wanneer de boot harder kan varen dan 20 km/h en langer is dan 15 meter. Wanneer je een snelle boot kiest, is een vaarbewijs een must. Heb je nog geen vaarbewijs, maar wil je alvast wel een boot kopen die harder gaat dan 20 km/h? We begrenzen dan tijdelijk de motor, zodat je alle tijd hebt om het vaarbewijs te halen. Eenmaal in het bezit van het vaarbewijs, halen we de begrenzer er weer af.

Wanneer moet een boot geregistreerd worden?

Wanneer een boot harder kan varen dan 20 km/h is registratie verplicht. Lees in het blog artikel boot registratie en vaarbewijs meer.

Is een bootverzekering verplicht?

Veel mensen kiezen ervoor om hun boot te verzekeren. Een boot verzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Zo ben je verzekerd tegen diefstal en schade (WA + Casco). We werken samen met Kuiper verzekeringen.

Wat betekend de CE-keuring van een boot?

Met een CE-marketing ben je ervan verzekerd dat een boot voldoet aan de Europese eisen ten aanzien van pleziervaartuigen. De CE-keuring is onderverdelen in vier categorieën:

Uitleg keuring boten
A: Oceaan
B: Zee (bijvoorbeeld Noordzee)
C: kust, kustwateren, baaien, riviermondingen, meren en rivieren
D: kleine meren, rivieren en kanalen

Wat zijn de garantie voorwaarden op een boot?

Bekijk onze FAQ pagina voor alle garantie voorwaarden op onze nieuwe en gebruikte boten