• +31 (0) 595 44 44 23
 • Klantbeoordeling 9.1/10 Klantbeoordeling 9.1/10 (192 beoordelingen)

Elektrisch varen

Ontdek elektrisch varen

Elektrisch varen wordt steeds populairder, omdat het een milieuvriendelijkere manier is om te varen. Met een elektrisch aangedreven boot wordt geen vervuilende brandstof verbruikt en wordt er geen uitlaatgassen uitgestoten. Hier vind je alle informatie over elektrisch varen met een sloep, rubberboot en andere motorboten.

Hoe lang wil je kunnen varen?

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een elektrisch aangedreven boot is de vaartijd. Elektrische boten hebben vaak een beperkte vaartijd, omdat de accu’s na een bepaalde tijd opgeladen moeten worden. Dit betekent dat je tijdens een langere vaartocht de vaartijd moet plannen en rekening moet houden met tussenstops voor het opladen van de accu’s. Ons advies is hierbij altijd om iets groter accupakket aan te schaffen, om zo voldoende bereik te hebben.
Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een elektrisch aangedreven boot is de grootte en kracht van de motor. Dit bepaalt hoe snel de boot kan varen en hoeveel gewicht de boot kan dragen. Het is belangrijk om een boot te kiezen met een motor en accupakket die geschikt is voor jouw vaarbehoefte.

Wij hebben de afgelopen jaren veel ervaring op het gebied van elektrisch varen opgedaan. Wij kunnen je uitgebreid adviseren over welke boot, motor en accu het beste past bij jouw vaarbehoefte.

Bepaal voor jezelf de vaarbehoefte

Het is belangrijk om te overwegen hoe vaak je de boot gaat gebruiken en voor welk doel. Als je de boot voornamelijk gaat gebruiken voor korte vaartochten, dan is een kleinere motor met een kleiner accupakket waarschijnlijk voldoende. Maar als je de boot vaak gaat gebruiken voor langere vaartochten of met veel personen , dan is een groter accupakket wellicht een betere keuze.

De voordelen van elektrisch varen

 1. Milieuvriendelijk: Elektrisch varen produceert geen uitlaatgassen en vermindert daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht.
 2. Stil: Elektrische boten maken weinig geluid, waardoor ze minder storend zijn voor de omgeving en het leven in het water.
 3. Lagere kosten: Elektrisch varen is vaak goedkoper dan varen met een verbrandingsmotor, omdat er geen brandstofkosten zijn en onderhoudskosten vaak lager zijn.
 4. Soepeler vaarbeleving: Elektrische motoren zijn direct krachtig en hebben geen versnellingen, dit maakt vaarbeleving soepeler.
 5. Beperkte vaartijd: Elektrische boten hebben vaak een beperkte vaartijd, omdat de accu’s na een bepaalde tijd opgeladen moeten worden. Dit kan een nadeel zijn, maar kan ook als voordeel worden gezien als het uw vaar gedrag beïnvloedt.

En de nadelen van elektrisch varen

 1. Beperkte vaartijd: Elektrische boten hebben vaak een beperkt bereik, omdat de accu’s na een bepaalde afstand opgeladen moeten worden. Dit kan betekenen dat je niet zo ver kunt varen als met een boot met een verbrandingsmotor. Een groter accupakket lost dit in de meeste gevallen op.
 2. Hogere aanschafkosten: Elektrische boten zijn vaak duurder om aan te schaffen dan boten met een verbrandingsmotor.
 3. Beperkt aantal laadstations: Er zijn nog niet zo veel laadstations beschikbaar voor elektrische boten, dus het kan moeilijk zijn om een plaats te vinden om de accu’s op te laden.
 4. Beperkte motorkeuze: Er zijn nog niet zo veel keuzes voor elektrische motoren, dus het kan moeilijk zijn om een motor te vinden die voldoet aan jouw specifieke vaarbehoeften.
 5. Langer laden: Elektrische boten hebben vaak langere laadtijden dan boten met een verbrandingsmotor. Met een verbrandingsmotor verleng je de vaartijd simpel met een tankje benzine.
 6. Beperkte kracht: Sommige elektrische motoren hebben minder kracht dan verbrandingsmotoren, dus ze kunnen niet zo snel varen of zwaardere lasten dragen.

Alles over elektrisch varen met een sloep

Lees hier alles over elektrisch aangedreven sloep. We leggen uit welke accu het beste is, wat de vaartijden zijn en wat er bij komt kijken.

Elektrische rubberboten & kunststof boten

Bekijk onze collectie elektrische rubber- en kunststofboten. Perfect als bijboot te gebruiken.

Elektrische werkboten

Volledig elektrische werkboten voor zakelijk gebruik. Aluminium en kunststofmodellen.

Alles over elektrische motoren

Lees hier alles over elektrische buitenboordmotor. We leggen uit wat de voor- en nadelen zijn, wat de vaartijden zijn en wat er bij komt kijken.

Veelgestelde vragen