• +31 (0) 595 44 44 23
 • Klantbeoordeling 9.1/10 Klantbeoordeling 9.1/10 (192 beoordelingen)

Elektrische sloepen

Ontdek elektrisch varen

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van elektrisch varen. De vraag naar elektrisch aangedreven sloepen neemt dan ook alsmaar toe.

Door de opeenvolgende ontwikkelingen in de auto-industrie op het gebied van hoogwaardige accu’s, is het tegenwoordig mogelijk om tegen een fractie van de prijs, een volledig elektrisch aangedreven sloep te kopen. We willen je een zo compleet beeld geven van de mogelijkheden over elektrische sloepen. Het ligt helemaal aan jouw wensen, in sommige gevallen blijkt een reguliere aandrijving voor een sloep een betere keuze te zijn. Laat je daarom goed adviseren over de aanschaf van een elektrische sloep.

 1. De voor-en nadelen van een elektrische sloep
 2. Aanbod elektrische modellen
 3. Keuze voor een inboordmotor of buitenboordmotor
 4. Prijs van een nieuwe elektrische sloep
 5. Veelgestelde vragen over elektrische sloepen

Alle elektrische sloepen

De voor- en nadelen van een elektrosloep

Wat zijn in de praktijk de voor- en nadelen van een elektrische sloep? Zoals bij iedere vorm van voortstuwing zijn er voor en nadelen.

Voordelen

 1. Meer comfort: Volledig stil, er is geen motorgeluid hoorbaar.
 2. Schoon: Een elektrische sloep is beter voor het milieu, de motor stoot geen CO2 uit.
 3. Goedkoop in onderhoud: De elektromotor heeft nagenoeg geen onderhoud nodig.
 4. Bereik: Onder normale omstandigheden en met het juiste accupakket, kun je tussen de 6 en 10 uur varen.

Nadelen

 1. Aantal laadpalen aan het water nog beperkt: Als je onderweg bent, is het vaak geen optie om de sloep tussentijds op te laden. Opladen duurt te lang en bovendien is het aantal laadpalen in veel regio’s beperkt. Op pad gaan met een elektrische sloep vraagt meer planning en voorbereiding dan met een gewone sloep. Wij raden altijd aan om een sloep te voorzien van een krachtig accupakket zodat je kunt profiteren van een maximaal bereik.
 2. Snelheid: Elektrisch aangedreven sloepen hebben een lagere topsnelheid ten opzichte van regulier aangedreven. Wil je een sloep waarbij snelheid en watersport belangrijk is? Bekijk dan een sportieve tendersloep.
 3. Aanschafprijs ligt nog steeds hoger: Een elektrische boot is nog altijd duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model dat op benzine vaart. Zeker in vergelijking met het populaire assortiment buitenboordmotoren van 10 tot 20 pk.

 

Elektrische sloepen bij Van Dijk Watersport

Een elektrische binnenboordmotor of buitenboordmotor?

Het type sloep bepaalt welke motor geschikt is. Er zijn twee typen motoren beschikbaar: een elektrische buitenboordmotor en een elektrische binnenboordmotor. Over het algemeen is elke sloep die geschikt is voor een gewone buitenboordmotor ook geschikt voor een elektrische buitenboordmotor. Hetzelfde geldt voor diesel binnenboordmotoren, die in de meeste gevallen vervangen kunnen worden door een elektrische binnenboordmotor.

ePropulsion elektrische buitenboordmotor:

 

Om een sloep uit te rusten met een elektrische buitenboordmotor adviseren wij de merken ePropulsion en Torqeedo. Beide merken hebben bewezen betrouwbare, krachtige en duurzame motoren voor de watersport te ontwikkelen.

Torqeedo motoren voor elektrische sloepen

Wat kost een elektrische sloep?

In dit voorbeeld hebben we het prijsverschil tussen twee populaire Reitdieper sloepen op een rijtje gezet. Beide modellen kunnen worden uitgerust met elektrische en verbrandingsmotoren. Zie hieronder de prijsverschillen.

Reitdieper 565 Tender

In deze vergelijking is de Reitdieper 565 uitgerust met een Torqeedo 3.0 Cruise met lithium accupakket en de Honda 20 pk.

ElektrischBenzine
Vermogen6 pk (equivalent)20 pk
Topsnelheid12 km/h20 km/h
Bereik4 uurOnbeperkt
Type motorBuitenboordmotorBuitenboordmotor
Merk motorTorqeedoHonda
Geschikt voorToerenToeren / Snel varen
Vaarklaarprijs€ 25.839,-€ 21.448,-

Reitdieper 475 XL

In deze vergelijking is de Reitdieper 475 XL uitgerust met een Torqeedo 3.0 Cruise met lithium accupakket vs. Honda 20 pk.

ElektrischBenzine
Vermogen6 pk (equivalent)20 pk
Topsnelheid10 km/h20 km/h
Bereik4 uurOnbeperkt
Type motorBuitenboordmotorBuitenboordmotor
Merk motorTorqeedoHonda
Geschikt voorToerenToeren / Snel varen
Vaarklaarprijs€ 19.734,-€ 15.789,-

Maxima 600

In deze vergelijking is de Maxima 600 uitgerust met een ePropulsion met lithium accupakket vs. Honda 50 pk.

ElektrischBenzine
Vermogen9.9 pk (equivalent)50 pk
Topsnelheid12 km/h45 km/h
Bereik6 uur bij 7 km/hOnbeperkt
Type motorBuitenboordmotorBuitenboordmotor
Merk motorePropulsionHonda
Geschikt voorToerenToeren / Snel varen
Vaarklaarprijs
(incl. meest gekozen opties)
€ 33.363,-€ 32.529,-

Alle elektrische sloepen

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Bekijk alle elektrische sloepen hier.

Vaartijden elektrische Reitdieper sloepen & tenders

Benieuwd naar de vaartijden van onze sloepen? Diverse sloepen hebben wij uitvoerig getest in de praktijk. Hier is gekeken naar de vaartijd met 2, 4 en 6 personen.

Ontdek de vaartijden van onze populaire elektrische sloepen:

Vaartijd Reitdieper 490 XL
Vaartijd Reitdieper 570 Tender
Vaartijd Reitdieper 630 Tender
Vaartijd Reitdieper 635 Tender

Vaartijden elektrische Primeur sloepen & tenders

Ontdek de vaartijden van de Primeur sloepen:

Vaartijd Primeur 610 Tender
Vaartijd Primeur 620 Tender

Veel gestelde vragen over elektrische sloepen

Elektrisch varen is voor veel mensen nog nieuw. Hier lees je de meest gestelde vragen over elektrische sloepen:

Hoe snel vaart een elektrische sloep?

De topsnelheid van de meeste elektrische sloepen ligt op 12 km/u, een elektrische sloep koop je namelijk niet voor de snelheid. Dit is vergelijkbaar met reguliere inboordmotoren.

Wat is het bereik (actieradius) van een elektrische sloep?

Hoe lang kun je in de praktijk varen met een elektrisch aangedreven sloep? Er zijn een paar belangrijke factoren die de actieradius bepalen van een elektrische sloep:

 • Accupakket
 • De motor
 • Type boot
 • Vaargedrag

Het bereik is volledig afhankelijk van de vaarstijl en de rompvorm van een sloep. Wanneer je maximaal vermogen gebruikt, verbruikt de elektromotor veel energie. De vraag kun je het beste omdraaien: hoe lang wil je varen? Op basis van jouw wensen wordt een sloep samengesteld. Je hebt bijvoorbeeld een minder krachtig accupakket nodig als je gemiddeld 3 uur per keer vaart dan een dagtocht van 8 uur.

Elektrische sloep in de praktijk getest

Veel mensen vragen zich af hoe een elektrische sloep vaart. Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van de vaartijden hebben wij de elektrische Reitdieper 565 Tender uitvoerig getest.

Is een vaarbewijs nodig voor een elektrische sloep?

Voor een elektrische boot gelden dezelfde regels als voor elke andere boot. Wanneer de boot een topsnelheid heeft van meer dan 20 km/u en/of langer is dan 15 meter, is een vaarbewijs vereist. Door de beperkte topsnelheid van een elektrisch aangedreven sloep heb je in de praktijk geen vaarbewijs nodig.

Heeft een elektrische sloep ook onderhoud nodig?

Elektromotoren en verbrandingsmotoren verschillen fundamenteel van elkaar. Doordat een elektromotor minder bewegende delen heeft, is de motor minder onderhevig aan slijtage en is onderhoud minder vaak nodig. Een elektromotor beschikt niet over oliefilters, benzineleidingen of luchtfilters, deze onderdelen hoeven daarom niet vervangen te worden.

Er zijn echter belangrijke onderdelen die regelmatig gecontroleerd moeten worden. Zo is het belangrijk om het accupakket regelmatig te laten controleren, zodat je verzekerd bent van goed werkende accu’s.

Hoe vaak en wanneer moet een elektrische sloep opgeladen worden?

Na een dag varen is het aan te bevelen om de sloep ’s nachts op te laden. Veel mensen profiteren direct van een gereduceerd stroomtarief. Wanneer je zelf je stroom opwekt, is het opladen van een elektrosloep volledig kosteloos.

Accumonitoring

Met een accu monitoring systeem weet je precies wat er gebeurt. Onze elektrische sloepen worden standaard geleverd met accubewaking.