• +31 (0) 595 44 44 23
  • Klantbeoordeling 9.1/10 Klantbeoordeling 9.1/10 (192 beoordelingen)

Brandstof besparen? Lees onze handige tips

Ten eerste is het beter voor het milieu. Op deze manier gaan er minder vuile stoffen de lucht in. Door brandstof te besparen heb je daar minder last van. Ten tweede is het natuurlijk ook beter voor je portemonnee. Brandstof kost veel geld, maar door er op de juiste manier mee om te gaan, heb je er langer plezier van. In de blog onderhoudstips buitenboordmotoren, lees je hoe de buitenboordmotor in tip top staat behoudt.

Door deze tips te lezen bespaar je tijdens het varen (een hoop) brandstof en vaar je een stuk zuiniger.

Vaar met een constante snelheid

Om brandstof te besparen tijdens het varen is het van groot belang om met een constante snelheid te varen. Ga niet continu wisselen van snelheid, zoals het ene moment hard varen en vervolgens weer langzamer, want hierdoor verbruik je meer brandstof. Vaar met een constante snelheid en je zult merken dat je minder brandstof verbruikt.

Controleer geregeld de motor

Het goed onderhouden van de motor is erg belangrijk. De motor werkt namelijk het beste als alles goed werkt en daarmee bespaar je brandstof. Als er iets niet goed werkt, kapot of versleten is, wacht er niet mee en laat het controleren en/of repareren.

Verminder het gewicht in de boot

Je kent het wel: teveel spullen meenemen. Je gaat een dagje varen met de boot en je neemt teveel mee. Alle spullen die je (extra)  meeneemt hebben van invloed op het brandstofverbruik. Om brandstof te besparen tijdens het varen is het daarom van belang om zo min mogelijk spullen mee te nemen. Denk goed na wat echt handig is en laat het overbodige thuis. Ook het gewicht is een belangrijk punt. Verdeel de spullen in de boot zo, dat de boot niet gaat overhellen. Niet alleen spullen moet je praktisch verdelen, maar ook de mensen die mee aan boord zijn. Als iedereen aan dezelfde kant van de boot zit, is dat niet goed voor het brandstofverbruik. Als je daarom alles goed verdeeld, bespaar je brandstof.

Laat de motor niet onnodig draaien

Ben je aan het wachten voor een sluis? Motor uit! Of ben je aan het wachten voor een brug? Motor uit! Ben je van plan om de boot te verlaten? Motor uit! Het zijn van die kleine dingetjes, maar door juist te handelen bespaar je een hoop brandstof. Laat de motor niet onnodig draaien als je er geen gebruik van maakt. Het is natuurlijk ook niet goed voor het milieu.

Let op de luchtweerstand

Is er een bootkap, parasol, of een T-top aanwezig op je boot? Dan heeft dat effect op het brandstofverbruik van je boot. Doordat je nu meer last hebt van luchtweerstand, moet de motor meer kracht leveren. En dat is overbodig. Als bijvoorbeeld de bootkap niet noodzakelijk is probeer deze dan zo min mogelijk te gebruiken door het in te klappen tijdens het varen.

Houd het onderwaterschip schoon

Een boot dat lang in het water ligt kan te maken krijgen met aangroei aan het onderwaterschip. Het zijn bijvoorbeeld mosselen, algen en andere kleine organismen die aan de onderkant van je boot gaan groeien. Op den duur kan het zo’n grote massa worden waardoor je snelheidsverlies krijgt. Dit zorgt natuurlijk voor een hoger brandstofverbruik. Om dit tegen te gaan kun je ervoor kiezen om antifouling aan te laten brengen aan het onderwaterschip van de boot. Hiermee voorkom je dat mosselen, algen en organismen zich aan het onderwaterschip hechten.