• +31 (0) 595 44 44 23
  • Klantbeoordeling 9.1/10 Klantbeoordeling 9.1/10 (192 beoordelingen)

Vaarroute van Groningen naar Lauwersoog

Met interactieve kaart

In deze blog lees je alles de vaarroute van Groningen naar Lauwersoog via het Reitdiep. Onderweg kom je sluizen, vele dijken, prachtige wierdedorpen en natuur tegen. De route begint vanaf de stad Groningen. Uiteraard kun je vanaf een andere plek inhaken om de route te volgen. Deze prachtige vaarroute leent zich perfect om een lang weekend weg te gaan.

 

Vaarroute van Groningen naar Lauwersoog

Tip, sla deze kaart op in ‘je favorieten’ zo kan je gemakkelijk de kaart vinden op jouw smartphone.

We gaan van start

Deze route kan je ook heel eenvoudig over meerdere dagen verspreiden. Er zijn namelijk veel trailerhellingen en overnachtingsplekken waar je de boot veilig kunt onderbrengen. Deze Google Maps kaart is gemaakt om een duidelijker beeld te geven van de route.

Startpunt - Centrum Groningen

Groningen is de startplaats van de route naar het Lauwersmeer. Je kunt natuurlijk zelf bepalen vanaf welke plek je in Groningen vertrekt. In de blog is het startpunt de boothelling bij het Damsterdiep.

Groningen - Binnenstad-Zuid

Vanaf het Damsterdiep vaar je een rondje door de stad Groningen. Groningen is een indrukwekkende stad met prachtige historische pakhuizen langs grachten waar de vrachtschepen ooit af en aan vaarden. Hierbij kom je o.a. ook langs het Groninger Museum, deze werd opgericht in 1894 en werd 100 jaar later in 1994 geopend.

Reitdiepwijk - Reitdiep

Reitdiepwijk ligt langs het Reitdiep. De naam van de wijk is afgeleid van de aangrenzende rivier, het Reitdiep. Sinds 2001 wordt de wijk in verschillende fasen gebouwd. De wijk ligt tegen de zuidkant van het dorp Dorkwerd aan. Verder bestaat Reitdiepwijk uit een aantal deelplannen. Om te beginnen heb je Eilandzone. Dit is de strook langs het diep Reitdiep. Vervolgens heb je Reitdiephaven, deze haven is gevormd door de gelijknamige kunstmatige haven. Als laatste heb je Heemwerd. Dit deel is aangelegd richting Dorkwerd, in het weiland. De deelplannen Eilandzone en Reitdiephaven hebben woningen direct aan het water. In de jachthaven van Reitdiep kan je ook een ligplaats en/of boot huren.

Dorkwerd

Wanneer je Reitdiepwijk verlaat, kom je al snel bij Dorkwerd. Hier bevindt zich de Dorkwerdersluis. Dit is de eerste sluis die je tegenkomt. In deze sluis wordt je geleidelijk 1,80 meter naar beneden geschut. Vanaf hier kom je terecht op het Van Starkenborghkanaal. Let goed op! Er is veel scheepvaartverkeer op het Van Starkenborghkanaal.

Wierumerschouw

Eenmaal van het Van Starkenborghkanaal vervolg je de vaart via het Reitdiep naar Wierumerschouw. Ben je van plan een overnachting te maken, kun je terecht bij Bed & Breakfast ‘The Horse Farm‘ of ‘Wierumerstee‘. aan de overzijde van het Bed & Breakfast bevind zich een aanlegsteiger.

Garnwerd

Garnwerd biedt veel mogelijkheden. Zo heeft het diverse eetcafés, Bed & Breakfast, boothelling en een uniek wierdedorp om te ontdekken. Het restaurant ‘Garnwerd aan Zee‘ ligt aan het Reitdiep en heeft meerde mogelijkheden om de boot aan te leggen voor een hapje of drankje.

Schaphalsterzijl

Schaphalsterzijl is een T-splitsing om de vaart te vervolgen naar eind bestemming (Lauwersmeer) of om te kiezen om ‘Het mooiste dorp van Nederland‘ Winsum te ontdekken, wat zeker een aanrader is.

Winsum - Het mooiste dorp van Nederland

Welkom in het mooiste dorp van Nederland, Winsum. Hier vind je alles van cafés aan het water tot camping plaatsen. Vanaf het water kijk je anders naar het dorp, je ziet meer en komt langs plekken waar je normaal met te voet niet kan komen. Met maar liefst 3 scheepswerven en 49 rijksmonumenten is Winsum het zeker waard om doorheen te varen.

Electra

Camping De Waterwolf heeft van alles te bieden. Van een jachthaven tot een Café-restaurant. De camping ligt gelegen aan het water, het Reitdiep. Wanneer je in de jachthaven wilt overnachten, kun je een plaats reserveren via de website. Natuurboerderij Lammerburen is de oudst bekende broedplaats van steenuilen in de provincie Groningen. Je kunt kiezen om een voorlichting of een lezing te krijgen over verschillende soorten uilen en vogels. Aan het Reitdiep is een vogelkijk/schildershut waar je kunt genieten van de natuur en een mooi uitzicht hebt over het Reitdiep.

Zoutkamp

Bijna aangekomen op het Lauwersmeer kom je langs Zoutkamp. Zoutkamp is een historisch vissersdorp en werd vroeger gebruikt als vissershaven. Ben je een groot sportvisser liefhebber, dan is dit de ideale plek voor jou. Geen liefhebber van vissen heb je ook diverse cafés en restaurants en historische monumenten om te ontdekken.

Lauwersmeer

Na Zoutkamp is het nog maar een kort stukje tot het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland. Het ligt op de grens van Groningen en Friesland. Eenmaal op het Lauwersmeer aangekomen zal je merken dat er delen zijn waar je niet mag varen. Dit is om de rust van de vele vogels te bewaren. De maximale snelheid is 12km/uur. Verder zijn er een paar aanlegsteigers en (recreatie) eilanden om aan te leggen. Je mag hier maximaal 3 nachten verblijven. Op 23 mei 1969 is het Lauwersmeer ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. De reden hiervoor was de veiligheid.