• +31 (0) 595 44 44 23
 • Klantbeoordeling 9.4/10 Klantbeoordeling 9.4/10 (161 beoordelingen)

Vaarroute van Groningen naar Lauwersoog (+interactieve kaart)

In deze blog lees je alles de vaarroute van Groningen naar Lauwersoog via het Reitdiep. Onderweg kom je sluizen, vele dijken, prachtige wierdedorpen en natuur tegen. De route begint vanaf de stad Groningen. Uiteraard kun je vanaf een andere plek inhaken om de route te volgen. Deze prachtige vaarroute leent zich perfect om een lang weekend weg te gaan.

(tip) Sla de vaarroute op in je favorieten, zodat je de route ook onderweg kunt bekijken op je telefoon.

Van Groningen naar Winsum: 2,5 – 3 uur varen

Van Winsum naar Lauwersmeer 2.5 tot 3 uur varen

 

Deze route kan je ook heel eenvoudig over meerdere dagen verspreiden. Er zijn namelijk veel trailerhellingen en overnachtingsplekken waar je de boot veilig kunt onderbrengen. Deze Google Maps kaart is gemaakt om een duidelijker beeld te geven van de route. De volgende informatie is verwerkt in de handige kaart:

 • Boothellingen
 • Restaurants
 • Hotels & Bed en breakfast
 • Recreatie
 • Kanalen en wateren
 • Alle brughoogtes centrum Groningen

Korte geschiedenis Reitdiep

Het diep vormde eeuwenlang een belangrijke schakel tussen Groningen en de Noordzee. Het Reitdiep is vernoemd naar de rivier die de stad Groningen verbond met de Noord Zee. Het Reitdiepgebied behoort tot één de oudste cultuurlandschappen van Europa, en is het oudste cultuurgebied van Nederland. Het Reitdiep is de belangrijkste afwatering van het noorden en het westen van de provincie Groningen en de kop van Drenthe.

Startpunt route: centrum Groningen

Groningen is de startplaats van de route naar het Lauwersmeer. Je kunt natuurlijk zelf bepalen vanaf welke plek je in Groningen vertrekt. In het blog is het startpunt de boothelling bij het Damsterdiep.

Reitdiepwijk

Reitdiepwijk ligt langs het Reitdiep. De naam van de wijk is afgeleid van de aangrenzende rivier, het Reitdiep. Sinds 2001 wordt de wijk in verschillende fasen gebouwd.

De wijk ligt tegen de zuidkant van het dorp Dorkwerd aan. Verder bestaat Reitdiepwijk uit een aantal deelplannen. Om te beginnen heb je Eilandzone. Dit is de strook langs het diep Reitdiep. Vervolgens heb je Reitdiephaven, deze haven is gevormd door de gelijknamige kunstmatige haven. Als laatste heb je Heemwerd. Dit deel is aangelegd richting Dorkwerd, in het weiland.  De deelplannen Eilandzone en Reitdiephaven hebben woningen direct aan het water. In de jachthaven van Reitdiep kan je ook een ligplaats en/of boot huren.

 • Groningen naar Reitdiepwijk – ±7,60 km en ongeveer een uur varen.
 • Reitdiepwijk naar Dorkwerd is ± 1,00km en ongeveer 8 minuten varen.

Dorkwerd

Wanneer je Reitdiepwijk verlaat, kom je al snel bij Dorkwerd. Hier bevindt zich de  Dorkwerdersluis. In deze sluis wordt je geleidelijk 1,80 meter naar beneden geschut.

 • van Groningen naar Dorkwerd is ± 8,5km en één uur en 8 min varen.
 • van Dorkwerd naar Wierumerschouw is ± 2,25km en ongeveer 20 minuten varen.

Openingstijden Dorkwerdersluis:

01 november t/m 31 maart

ma t/m za 07:00-17:00

Zondagen en feestdagen is er geen bediening

 

Starkenborghkanaal

Vervolgens steek je het Starkenborghkanaal over. Het kanaal verbindt het prinses Margrietkanaal met het Eemskanaal. Er vaart veel scheepvaartverkeer, dus let goed op! De lengte van het Starkenborghkanaal is circa 27 kilometer.

Wierumerschouw

Wanneer je van plan bent om onderweg een overnachting te maken, kun je terecht bij de B&B en logies Wierumerschouw en The Horse Farm.

 • Van Groningen naar Wierumerschouw is ±10,85 km en ongeveer 1 uur en 30 minuten varen.
 • van Wierumerschouw naar Garnwerd is ongeveer 4,20km en ongeveer 35 minuten.

Garnwerd & Aduarderzijl

 • Groningen naar Garnwerd is ± 15,0km en ongeveer 2 uur varen.
 • Garnwerd naar Aduarderzijl is ±3,35 km en ongeveer 27 minuten varen.
 • Groningen naar Aduarderzijl is ± 18,5km en ongeveer 2 uur en 30 minuten varen.
 • Aduarderzijl naar Roodehaan ±5,60 km en ongeveer 45 minuten varen.

Schaphalsterzijl

Wanneer je bij Schaphalsterzijl ervoor kiest om rechts te gaan kom je uit in het dorp Winsum. Winsum ligt in principe niet op de route van het Reitdiep, maar een bezoekje brengen aan het dorp is de moeite waard. Gelijk in het begin is een sluis, deze is zelf te bedienen.

 

Winsum

In Aduarderzijl bevindt zich een camping en jachthaven. Het is een minicamping met een kleine jachthaven aan het Aduarderdiep. Er is geen restaurant aanwezig. Het Aduarderdiep komt hier via de Aduarder sluizen uit op het Reitdiep.

Aduarderzijl is kenmerkend met een van de bekendste witte huisjes uit de provincie Groningen. Deze huisjes zijn al vanuit de verte te herkennen omdat deze boven de dijk uitsteken.
Wanneer je ervoor kiest om verder te varen op het Reitdiep, en niet naar Winsum vaart, kom je al snel Warfhuizen tegen.

 • Groningen naar Winsum  is ± 23,10km en ongeveer 3 uur en 5 minuten varen.
 • Schaphalsterzijl naar Winsum is ± 3,45km en ongeveer 28 minuten varen.

Electra

Camping De Waterwolf heeft van alles te bieden. Van een jachthaven tot een Cafe-Restaurant. De camping ligt gelegen aan het water, het Reitdiep. Wanneer je in de jachthaven wilt overnachten, kun je een plaatsje reserveren via de website. Natuurboerderij Lammerburen is de oudst bekende broedplaats van steenuilen in de provincie Groningen. Je kunt kiezen om een voorlichting of een lezing te krijgen over verschillende soorten uilen en vogels. Aan het Reitdiep is een vogelkijk/schildershut waar je kunt genieten van de natuur en een mooi uitzicht hebt over het Reitdiep.

Zoutkamp en Lauwersmeer

Na Zoutkamp is het nog maar een kort stukje tot het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland. Het ligt op de grens van Groningen en Friesland. Eenmaal op het Lauwersmeer aangekomen zal je merken dat er delen zijn waar je niet mag varen. Dit is om de rust van de vele vogels te bewaren. De maximale snelheid is 12km/uur.

Verder zijn er een paar aanlegsteigers en (recreatie) eilanden om aan te leggen. Je mag hier maximaal 3 nachten verblijven. Op 23 mei 1969 is het Lauwersmeer ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee. De reden hiervoor was de veiligheid.

 • Groningen naar Zoutkamp is ±35,20km en ongeveer 4 uur en 45 minuten varen.
 • Zoutkamp naar Lauwersmeer is ±6,0km en ongeveer 50 minuten varen.

Restaurants & Cafés tijdens de vaarroute

 

Garnwerd aan Zee

Garnwerd aan Zee; een unieke locatie direct gelegen aan het Reitdiep. High Tea, buffet, BBQ, lunch en een walking dinner; het is allemaal mogelijk bij Garnwerd aan Zee. Er zijn verschillende aanlegsteigers, waar je de boot kunt aanmeren.

The Horse Farm

Overnachten bij The Horse Farm is een uniek verblijf. In de ochtend wordt een uitgebreid ontbijt geserveerd op de kamer. Als het mooi weer is kun je ontbijten op de dijk, waar je mooi uitzicht hebt op het Reitdiep. Verder is er een kanoverhuur, kun je er paardrijden, er is  coffee corner en kun je er ijsjes halen. Er is een aanlegsteiger aanwezig waar je de boot kunt aanmeren.

Marenland Winsum

Wanneer je Winsum binnen vaart kom je al snel camping Marenland tegen. In de jachthaven zijn ongeveer 50 ligplaatsen voor boten. Van plan om een nachtje te slapen op de boot? Dat kan al vanaf €6,50. De noodzakelijke voorzieningen zijn aanwezig. Overnachten kan natuurlijk ook in het bedstee-hotel. Gezellig en knus ingericht. In het restaurant ‘De jongens uit de buurt’ bij camping Marenland kun je van alles krijgen, van een lunch tot een diner. Ook met lekker weer kan je op het terras zitten, gelegen aan het water.

Café J&A – Winsum

Een gezellig cafe in het historisch hart van Winsun. Voorzien van aanlegsteiger.