• +31 (0) 595 44 44 23
 • Klantbeoordeling 9.4/10 Klantbeoordeling 9.4/10 (161 beoordelingen)

Alles over snelle sloepen

Het karakter en de vaareigenschappen van je sloep worden voor groot gedeelte bepaald door het vermogen. Door goed te luisteren naar de wensen van de moderne watersporter, zijn de laatste jaren diverse snelvarende sloepen ontwikkeld. Sloepen die hoge prestaties bieden en tegelijkertijd uitblinken in het comfort die je van een sloep mag verwachten.

Wat is een snelvarende sloep?

Een snelvarende sloep is een trend van de laatste paar jaar. Dit type sloep combineert de snelheid van een sportboot met het comfort en gemak van een klassieke sloep. Niet alleen qua motorisering maar ook qua beleving biedt een snel varende sloep een hoop voordelen. Je kunt met gemak waterskiën en wakeboarden en op de stukken waar het is toegestaan snel varen. Snel varende sloepen wordt ook wel een tendersloep genoemd.

Een snelle sloep is beschikt over een extra verstevigd achtersteven om zwaardere buitenboordmotoren veilig te kunnen gebruiken. Wanneer je sportief aan het varen bent zal het brandstofverbruik hoger zijn dan een stukje rustig toeren. Gelukkig beschikken de huidige 4-takt buitenboordmotoren over moderne managementsystemen om het brandstofverbruik tijdens hoge en lage toerentallen zo efficiënt te gebruiken.

Een snelle sloep herken ja aan:

 • Een onderwaterschip met een lage weerstand voor extra snelheid
 • Motorisering van minimaal 20+ pk
 • Snelheden van boven de 20 km/h
 • Een vaarbewijs nodig

De voordelen van een snelle sloep:

 • Sublieme combinatie van comfort en snelheid
 • Sportief varen wanneer jij dat wil

Wanneer is een vaarbewijs nodig?

Veel mensen vragen zich af wanneer een vaarbewijs nodig is. Voor een snelvarende sloep gelden dezelfde regels als elke reguliere motorboot. Wanneer je boot harder dan 20 kilometer per uur kan varen en korter is dan 15 meter, is een vaarbewijs en registratie verplicht. Naast een vaarbewijs is het ook verplicht om een snelvarende sloep te registreren bij de RDW. Je ontvangt een pasje met het officiële registratienummer van je boot. Tevens is het verplicht om een registratienummer op een goed zichtbare plek te plakken aan de zijkant van je boot.

De registratienummers dienen te voldoen aan de volgende eisen: Hiervoor gelden de volgende minimale afmetingen, dit vanwege de zichtbaarheidseisen:

 • Minimaal 15 cm hoog
 • Minimaal 10 cm breed
 • Lettertype dikte: 10 cm

Ook is het belangrijk om je vaarbewijs altijd mee te nemen. Wanneer je geen vaarbewijs kunt tonen zijn de boetes zijn niet mals, de boete bedraagt maar liefst € 550,-. Wanneer je sloep vaarbewijs plichtig is, zal je ook de volgende zaken verplicht aan boord moeten hebben:

 • Noodstopschakelaar (in de volksmond dodemansknop genoemd)
 • Voor elke passagier een reddingsvest
 • Een brandblusser van minimaal 2 kg.

Geen vaarbewijs maar wel alvast varen in een snelle sloep?

Wil je het vaarbewijs halen nog even uitstellen maar alvast wel in een snelle sloep varen? Wij kunnen de motor tijdelijk begrenzen met een andere schroef. De sportieve sloep zal niet harder varen dan 20 km/h. Wanneer je het vaarbewijs hebt gehaald verwisselen we de propeller zonder extra kosten om, zodat je het volle vermogen van de motor kunt gebruiken. Zo heb je alle tijd om het vaarbewijs te halen. Wanneer het jou uitkomt.

Snelle sloepen uitgelicht:

 

Maxima 600 met 50 pk

De Maxima 600 Tender haalt met een 50 pk buitenboordmotor een snelheid van 50 km/h.

Maxima 630 met 60 pk

De Maxima 630 Tender haalt met een 60 pk buitenboordmotor een snelheid van 50 km/h.

Reitdieper 530 XL met 30 pk

De Reitdieper 530 XL haalt met een 30 pk buitenboordmotor een snelheid van 40 km/h.

Reitdieper 570 Tender met 30 pk pk

De Reitdieper 570 Tender haalt met een 30 pk buitenboordmotor een snelheid van 35 km/h.