• +31 (0) 595 44 44 23
 • Klantbeoordeling 9.4/10 Klantbeoordeling 9.4/10 (161 beoordelingen)

Het karakter en de vaareigenschappen van je sloep worden voor een groot gedeelte bepaald door het vermogen. Door goed te luisteren naar de wensen van de moderne watersporter, zijn de laatste jaren diverse snelvarende sloepen ontwikkeld. Sloepen die hoge prestaties bieden en tegelijkertijd uitblinken in het comfort die je van een sloep mag verwachten.

Wat is een snelvarende sloep?

Een snelvarende sloep is een trend van de laatste paar jaar. Dit type sloep combineert de snelheid van een sportboot met het comfort en gemak van een klassieke sloep. Niet alleen qua motorisering maar ook qua beleving biedt een snel varende sloep een hoop voordelen. Je kunt met gemak waterskiën en wakeboarden en op de stukken waar het is toegestaan snel varen. Snel varende sloepen zijn te koop als tendersloepen en als klassieke sloepen.

Een snelle sloep beschikt over een extra verstevigd achtersteven om zwaardere buitenboordmotoren veilig te kunnen gebruiken. Wanneer je sportief aan het varen bent zal het brandstofverbruik hoger zijn dan een stukje rustig toeren. Gelukkig beschikken de huidige 4-takt buitenboordmotoren over moderne managementsystemen om het brandstofverbruik tijdens hoge en lage toerentallen zo efficiënt te gebruiken. Alle snelle sloepen kunnen met gemak planeren.

Een snelle sloep herken je aan:

Een snelle sloep herken ja aan:

 • Een onderwaterschip met een lage weerstand voor extra snelheid
 • Motorisering van minimaal 20+ pk
 • Snelheden van boven de 20 km/h
 • Een vaarbewijs nodig

De voordelen en nadelen van een snelle sloep

De voordelen:

 • Sublieme combinatie van comfort en snelheid
 • Sportief varen wanneer jij dat wil

De nadelen:

 • Je hebt een vaarbewijs nodig voor een snelle sloep
 • Je kunt niet overal snel varen. Hiervoor zijn speciale vaargebieden geselecteerd
 • Bij hoge snelheden zal het brandstofverbruik hoger zijn.

Wanneer is een vaarbewijs nodig?

Veel mensen vragen zich af wanneer een vaarbewijs nodig is. Voor een snelvarende sloep gelden dezelfde regels als elke reguliere motorboot. Wanneer je boot harder dan 20 kilometer per uur kan varen en korter is dan 15 meter, is een vaarbewijs en registratie verplicht. Naast een vaarbewijs is het ook verplicht om een snelvarende sloep te registreren bij de RDW. Je ontvangt een pasje met het officiële registratienummer van je boot. Via de website van het RDW registreer je eenvoudig je snelle sloep. Tevens is het verplicht om een registratienummer op een goed zichtbare plek te plakken aan de zijkant van je boot.

De registratienummers dienen te voldoen aan de volgende eisen: Hiervoor gelden de volgende minimale afmetingen, dit vanwege de zichtbaarheidseisen:

 • Minimaal 15 cm hoog
 • Minimaal 10 cm breed
 • Lettertype dikte: 10 cm

Ook is het belangrijk om je vaarbewijs altijd mee te nemen. Wanneer je geen vaarbewijs kunt tonen zijn de boetes zijn niet mals, de boete bedraagt maar liefst € 650,-. Wanneer je sloep vaarbewijs plichtig is, zal je ook de volgende zaken verplicht aan boord moeten hebben:

 • Noodstopschakelaar (in de volksmond dodemansknop genoemd). Dit zijn standaard op elke boot.
 • Voor elke passagier een reddingsvest
 • Een brandblusser van minimaal 2 kg.

Geen vaarbewijs maar wel alvast varen in een snelle sloep?

Wil je het vaarbewijs halen nog even uitstellen maar alvast wel in een snelle sloep varen? Wij kunnen de motor tijdelijk begrenzen met een andere schroef. De sportieve sloep zal niet harder varen dan 20 km/h. Wanneer je het vaarbewijs hebt gehaald verwisselen we de propeller zonder extra kosten om, zodat je het volle vermogen van de motor kunt gebruiken. Zo heb je alle tijd om het vaarbewijs te halen.

Populaire snelle sloepen

Maxima 600 met 50 pk

Verreweg de populairste tendersloep met sportieve vaareigenschappen. De Maxima 600 Tender haalt met een 50 pk buitenboordmotor een snelheid van ongeveer 45 km/h.

Maxima 620 Retro met Honda 60 pk

In combinatie met een Honda 60 pk vaart deze Maxima 620 Retro geweldig. Snel, stil met betrouwbare Honda techniek. Geen wonder dat dit een uiterst succesvol model is. De Maxima 620 Tender haalt met een 60 pk buitenboordmotor een snelheid van ongeveer 45 km/h.

Reitdieper 530 XL met 30 pk

In combinatie met een 30 pk is de Reitdieper 530 XL een wolf in schaapskleren. Veel kracht onderin, met een fantastische acceleratie. Veel verkocht met een Suzuki 30 pk vanwege de aantrekkelijke prijs. De 530 XL bereikt maarliefst een topsnelheid van 40 km/h met de Suzuki.

Maxima 720 Retro met 100 pk

In de 7 meter klasse een bijzondere vertoning. Elegant ontwerp, comfortabel en sublieme vaareigenschappen. In combinatie met een Honda 100 pk of zelfs een 150 pk biedt de 720 Retro onvergeetelijke prestaties. De krachtige 4-cilindermotor is bij lage snelheden bijzonder stil.

Maxixma 840 met 350 pk (!)

Het vlaggenschip van de Maxima reeks: de 840 tender. Top performance met een 250 of 350 pk. Zonder enige moeite bereikt de 840 haar topsnelheid van dik 60 km/h. Geschikt voor het ruige water. Uniek in haar klasse: de motor kun je volledig uit het water trimmen.

Maxima 750 Flying Lounge met 100 pk

De 7.50 meter flying lounge heeft een interieur groot genoeg voor 10 personen en in combinatie met een 100 pk kun je serieuze afstand overbruggen.

Veelgestelde vragen over snelle sloepen

Wat kost een snelle sloep?
Afhankelijk van de motorkeuze kun je bij ons een snelle sloep kopen vanaf € 20.000,-.

Waar kan ik snel varen?
Bekijk de handige overzichtskaart voor snelvaargebieden van varendoejesamen.nl

Zijn er ook snelle elektrische sloepen?
Ja, er zijn snelle elektrische sloepen te koop. Op dit moment bieden wij deze no geen snelle elektrische sloepen aan. Dit heeft te maken met de forse aanschafprijs ten opzichte van reguliere verbrandingsmotoren.

Kan ik met een sloep ook waterskiën of andere watersporten beoefenen?
Ja, sommige modellen zijn geschikt voor watersporten. Neem contact met ons voor meer informatie, er zijn namelijk nogal wat mogelijkheden.