• +31 (0) 595 44 44 23
 • Klantbeoordeling 9.4/10 Klantbeoordeling 9.4/10 (161 beoordelingen)

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van elektrisch varen. De vraag naar elektrisch aangedreven sloepen neemt dan ook alsmaar toe.

Door de opeenvolgende ontwikkelingen in de auto-industrie op het gebied van hoogwaardige accu’s, is het tegenwoordig mogelijk om tegen een fractie van de prijs, een volledig elektrisch aangedreven sloep te kopen. We willen je een zo compleet beeld geven van de mogelijkheden over elektrische sloepen. Het ligt helemaal aan jouw wensen, in sommige gevallen blijkt een reguliere aandrijving voor een sloep een betere keuze te zijn. Laat je daarom goed adviseren over de aanschaf van een elektrische sloep.

 1. De voor en nadelen van een elektrische sloep
 2. Keuze voor een inboordmotor of buitenboordmotor
 3. Prijs van een nieuwe elektrische sloep
 4. Veelgestelde vragen over elektrische sloepen

 

De voor- en nadelen van een elektrosloep

Wat zijn in de praktijk de voor- en nadelen van een elektrische sloep? Zoals bij iedere vorm van voortstuwing zijn er voor en nadelen.

Voordelen

 1. Meer comfort: Volledig stil: Geen motorgeluid hoorbaar
 2. Schoon: Een elektrische sloep is beter voor het milieu: er wordt geen CO2 uitgestoten door de motor.
 3. Goedkoper in onderhoud: De elektromotor heeft minder onderhoud nodig dan een verbrandingsmotor.
 4. Bereik: onder normale omstandigheden en met het juiste accupakket, kun je tussen de 6 en 10 uur varen.

Nadelen

 1. Aantal laadpalen aan het water nog beperkt: Laden duurt erg lang. Wanneer je onderweg bent op het water, is het in de meeste gevallen geen optie om tussentijds de sloep op te laden, tevens duurt het opladen te lang. Tevens zijn het aantal laadpalen in veel regio’s beperkt. Op pad gaan met een elektro sloep vergt daarom meer planning en voorbereiding dan met een reguliere sloep. Wij raden altijd aan om een sloep te voorzien van een krachtig accupakket zodat je profiteert van een maximale actieradius.
 2. Snelheid: Elektrisch aangedreven sloepen hebben een lagere topsnelheid ten opzichte van regulier aangedreven. Wil je een sloep waarbij snelheid en watersport belangrijk is? Bekijk dan een tendersloep.
 3. Aanschafprijs ligt nog steeds hoger: Een elektrische sloep is nog steeds duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model die op benzine vaart. Met name ten opzichte van de populaire range buitenboordmotoren van 10 tot 20 pk.

Een elektrische binnenboordmotor of buitenboordmotor?

Het type sloep die je kiest bepaald met welke motor je sloep uit te rusten is. Er zijn twee soorten motoren beschikbaar; een elektrische buitenboordmotor en een elektrische binnenboordmotor.  Over het algemeen geldt dat elke sloep die geschikt is voor een reguliere buitenboordmotor, ook geschikt is voor een elektrische buitenboordmotor. Het zelfde geldt voor diesel binnenboordmotoren, deze kunnen in de meeste gevallen vervangen worden door een elektrische binnenboordmotor.

Torqeedo elektrische buitenboordmotor:

 

Sloepen met binnenboordmotoren hebben een hogere aanschafwaarde dan de buitenboordmotor versie. Om een sloep uit te rusten met een elektrische buitenboordmotor, adviseren wij een motoren van het merk Torqeedo. Dit merk heeft bewezen om betrouwbare, krachtige en duurzame motoren te ontwikkelen voor de watersport. Niet voor niets is Torqeedo al jaren wereldmarktleider op het gebied van elektrische motoren voor de pleziervaart.

Waterworld elektrische inboordmotor:

Wat kost een elektrische sloep?

In dit voorbeeld hebben we het prijsverschil tussen twee populaire Maxima tender modellen voor je op een rij gezet. Beide modellen kunnen uitgerust worden met elektrische en verbrandingsmotoren. De Maxima 600I is de binnenboordmotor versie van de Maxima 600 Tender. De ‘I’ welke staat voor Inboard, is uit te rusten met een diesel of elektrische binnenboordmotor.

Maxima 600 met buitenboordmotor

In deze vergelijking tussen de buitenboordmotor versie van de Maxima 600 is de sloep uitgevoerd met een Honda 50 pk en een Torqeedo Cruise 4.0 Elektromotor met 225AH accupakket.

 ElektrischBenzine
Vermogen8 pk (equivalent)50 pk
Topsnelheid12 km/h45 km/h
Bereik6/8 uurOnbeperkt
Type motorBuitenboordmotorBuitenboordmotor
Merk motorTorqeedoHonda
Geschikt voor:ToerenToeren / Snel varen
Prijs incl. motorOp aanvraag€ 23.499,-

Maxima 600I met inboordmotor

In deze vergelijking tussen de inboordmotor versie van de Maxima 600 is de sloep uitgevoerd met een Vetus 16 pk en een Waterworld 8 pk elektromotor met 225AH accupakket.

 ElektrischDiesel
Vermogen8 pk (equivalent)16 pk
Topsnelheid12 km/h12 km/h
Bereik6/8 uurOnbeperkt
Type motorBinnenboordmotor elektrischBinnenboordmotor diesel
Merk motor:WaterworldVetus
Geschikt voor:ToerenToeren
Prijs incl. motorOp aanvraag€ 27.250,-

Veel gestelde vragen over elektrische sloepen

Elektrisch varen is voor veel mensen nog nieuw. Hier lees je de meest gestelde vragen over elektrische sloepen:

Hoe snel vaart een elektrische sloep?

De topsnelheid van de meeste elektrische sloepen ligt op 12 km/h, een elektrische sloep koop je namelijk niet voor de snelheid. Dit is vergelijkbaar met reguliere inboordmotoren.

Wat is het bereik (actieradius) van een elektrische sloep?

Hoe lang kun je in de praktijk varen met een elektrisch aangedreven sloep? Er zijn een paar belangrijke factoren die de actieradius bepalen van een elektrische sloep:

 • Accupakket
 • De motor
 • Type boot
 • Vaargedrag

De actieradius is volledig afhankelijk van de vaarstijl en de rompvorm van een sloep. Wanneer je het maximale vermogen aanspreekt, verbruikt de elektromotor veel energie. Het beste is om de vraag om te draaien: hoe lang wil je varen? Op basis van jou wensen wordt een elektrische sloep samengesteld.  Zo heb je een minder krachtig accupakket nodig wanneer je gemiddeld 3 uur per keer vaart dan een dagtocht van 8 uur.

Is een vaarbewijs nodig voor een elektrische sloep?

Voor een elektrische sloep gelden de zelfde regels als elke andere boot. Wanneer de boot een topsnelheid heeft van boven de 20 km/h en/of langer is dan 15 meter, is een vaarbewijs noodzakelijk. Vanwege de beperkte topsnelheid van een elektrische aangedreven sloep, zal je in de praktijk geen vaarbewijs nodig hebben.

Heeft een elektrische motor voor een sloep ook onderhoud nodig?

Elektromotoren en verbrandingsmotoren verschillen fundamenteel van elkaar. Doordat een elektromotor minder bewegende delen heeft, is de motor minder onderhevig aan slijtage en is onderhoud minder vaak nodig. Een elektromotor beschik niet over oliefilters, benzineleidingen of luchtfilters, deze onderdelen hoeven daarom niet vervangen te worden.

Wel zijn er belangrijke componenten die regelmatig gecontroleerd moeten worden. Zo is het belangrijk om regelmatig het accupakket te laten controleren, zodat je verzekerd bent van goed functionerende accu’s.

Hoe vaak en wanneer moet een elektrische sloep opgeladen worden?

Na een dag varen is het aan te bevelen om de sloep ’s nachts op te laden. Veel mensen profiteren direct van een gereduceerd stroomtarief. Wanneer je zelf je stroom opwekt, is het opladen van een elektrosloep volledig kosteloos.

Persoonlijk advies

Wil je graag weten welke elektrische sloep voor jou geschikt is? Neem contact op en krijg advies over wat er mogelijk is. Ook als je opzoek bent naar advies wat gericht is op jouw situatie, bijvoorbeeld als het vaargebied of de afstand die je dagelijks wil varen.