• +31 (0) 595 44 44 23
 • Klantbeoordeling 9.1/10 Klantbeoordeling 9.1/10 (187 beoordelingen)

Met de boot naar het buitenland

De Italiaanse meren en de Kroatische kust zijn populaire vakantieoorden voor de watersporter. In dit blog artikel lees je alles om goed voorbereid naar het buitenland te gaan met de boot. Per land en gebied kunnen de regels nogal verschillen, in dit blog artikel lees je per gebied de regels ten aanzien van de watersport. Als uitgangssituatie hebben wij gekozen om alle relevante informatie te verzamelen voor de watersporter die met de auto en boot naar het buitenland op vakantie gaat.

Wanneer je naar het buitenland gaat met de boot is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Wanneer je onderstaande documenten meeneemt, kom je niet voor verassingen te staan.

Documenten om mee te nemen:

 • Internationaal vaarbewijs (ICC)
 • Internationaal Eigendomsbewijs boot (ICP)
 • Verzekeringsbewijs
 • Geldige bootregistratie

Internationaal vaarbewijs

ICC: International Certificatie of Competence

Door Europese verdragen is het niet nodig om speciaal een Internationaal vaarbewijs aan te vragen wanneer je naar het buitenland gaat. Alle vaarbewijzen die afgegeven zijn na 1 januari 2010 zijn tevens een ICC bewijs.

Sinds 2010 krijgt u automatisch het ICC als u een Klein Vaarbewijs of een Groot Pleziervaartbewijs aanvraagt.

Let op: wanneer je in Nederland voor 2010 een vaarbewijs hebt behaald, dan moet je je vaarbewijs via Vamex je huidige vaarbewijs omruilen voor een ICC. Ga naar Vimex om het formulier in te vullen om het oude vaarbewijs om te ruilen. Het oude papieren vaarbewijs is tevens niet meer geldig. Ook hierbij zal je het vaarbewijs moeten omruilen voor een vaarbewijs pas.

ICP: Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen

Met het ICP toon je het eigendom van je boot aan. Neem altijd een ICP verklaring mee naar het buitenland. Het ICP vraag je snel en eenvoudig online aan bij het watersportverbond. Ben je lid van de ANWB? Dan ontvang je een gereduceerd tarief wanneer je het ICP-document aanvraagt. Direct aanvragen?

Bootverzekering

Is je boot ook verzekerd in het buitenland? Check altijd de internationale dekking van je bootverzekering. Informeer bij je huidige verzekeraar. In de meeste Europese landen is het verplicht om een bootverzekering af te sluiten. In populaire bootvakantie oorden zoals Kroatië en Italië dien je ook een verzekeringsbewijs te kunnen tonen. Laat daarom je huidige verzekeraar een meertalig bewijs opstellen om mee te nemen. Lees de handige tips in het blog diefstalpreventie om je boot goed te beveiligen.

Boot specifieke benodigdheden om goed voorbereid op pad te gaan

 • Ankerlijn of ketting
 • Geschikte afmeerlijnen en fenders
 • Reddingsvesten voor alle opvarenden
 • Complete EHBO doos
 • Licht, en waterdichte zaklamp
 • Brandblusapparaat

Met de boottrailer door Europa

Wanneer de boot goed gezekerd op de boottrailer ligt, geeft dit een extra fijn gevoel tijdens de lange tocht. De boot hoort niet te kunnen bewegen op de trailer wanneer er abrupt geremd wordt – of – er weinig inspecteer de boot uitgebreid. Check alle sjorbanden, lieren en natuurlijk de bandenspanning.